W Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie Śniadanie Wielkanocne odbyło się już w Wielki Czwartek, czyli przed wyjazdem młodzieży na świąteczne ferie.
Dyrektor Krystian Piasecki mówi, że nie wszyscy będą mieć w rodzinnych domach stół z wielkanocnymi smakołykami i rodzinną atmosferą.
Wielkanocne śniadanie to tradycja kultywowana w pleszewskim CKiW OHP już od 24 lat. Zawsze w Wielki Czwartek młodzież oraz ich wychowawcy, nauczyciele i pracownicy administracji spotykają się przy stołach zastawionych wielkanocnymi smakołykami.
I tym razem nie zabrakło jajek, białej kiełbasy, żurku, szynki oraz wielkanocnej babki. A wszystko to przygotowali uczniowie kształcący się w Centrum w zawodzie kucharza pod okiem pracowników Ośrodka Szkoleniowego KASYNO.
„Chodzi też o to, żeby w samodzielnym życiu potrafili tradycyjne wielkanocne potrawy przyrządzić” – podkreśla dyrektor Krystian Piasecki, który złożył całej społeczności Centrum życzenia na zbliżające się święta Zmartwychwstania Pańskiego.
Dyrektor CKiW OHP w Pleszewie Krystian Piasecki składa życzenia
Dopiero po śniadaniu młodzi rozjechali się do swoich domów rodzinnych, w których nie każdy znajdzie dobrą, świąteczną atmosferę.