Będzie rewitalizacja skwerów na Osiedlu Wojska Polskiego

Irena Kuczyńska13 listopada 20214min0
Jest wstępny projekt rewitalizacji terenów między blokami na Osiedlu Wojska Polskiego w Pleszewie. Przebudowane będą drogi, powstaną nowe parkingi. Nie zabraknie drzew, krzewów i małej architektury. Prace na osiedlu zaplanowano na przyszły rok.
2-1.jpg
Projekt rewitalizacji osiedla

Teren przeznaczony do rewitalizacji składa się z dwóch skwerów pomiędzy ulicami: Wojska Polskiego i Stefana  Batorego.  Do jednego wjeżdża się od ulicy Wojska Polskiego, wjazdem naprzeciwko armaty, do drugiego prowadzi wjazd od ulicy Stefana Batorego.

Projekt rewitalizacji przewiduje  poszerzenie wjazdu od ul. Wojska Polskiego do 6 metrów, tak żeby ewentualnie mogły się tu minąć dwa auta. Przewiduje utwardzenie placu do parkowania na 14 samochodów i budowę kolejnych 6 miejsc parkingowych. Na swoim miejscu pozostanie klomb, ale ma być odnowiony. Podobnie jak ścieżki.
Przewodniczący Rady Osiedla Karol Szehyński mówi, że przy rewitalizacji ścieżek mogą być usunięte stare drzewa, które zaburzają komunikację. Ale będą nowe nasadzenia, pojawi się też  30 nowych ławek.
Do drugiego skweru poprowadzi droga poszerzona do 4 metrów, która jednocześnie ma być drogą przeciwpożarową. Także przy drugim skwerze powstaną miejsca do parkowania samochodów.
Karol Szehyński dodaje, że rozważana jest zmiana organizacji ruchu na terenie między blokami. Zakłada ona wjazd „od armaty” i wyjazd ul. Batorego. Jest też problem kanalizacji na osiedlu, co sygnalizują mieszkańcy.

Spotkanie burmistrza Arkadiusza Ptaka z mieszkańcami Osiedla Wojskowego
Skwer przed rewitalizacją foto Karol Szehyński
Skwer przed rewitalizacją
Zdaniem szefa osiedla, gdyby doszła wymiana kanalizacji, wtedy koszty rewitalizacji placów na Osiedlu Wojska Polskiego, mogłyby wzrosnąć nawet do 500 000 zł.
Przy okazji rewitalizacji skwerów, ma powstać nowy chodnik przy powiatowej ul. Wojska Polskiego.
Burmistrz Arkadiusz Ptak  mówi, że wtedy prawa strona byłaby ścieżką pieszo-rowerową, lewa strona ulicy  miałaby chodnik bez ścieżki pieszo-rowerowej.